Vuonna 1895 Venetsiassa järjestettiin ensimmäinen taidenäyttely, jota myöhemmin alettiin kutsua nimellä biennaali. Biennaali kestää puolisen vuotta, ja sen aikana on myös muita kulttuuritapahtumia: tanssia, teatteria, elokuvaa ja musiikkia. Taidebiennaali vuorottelee vuosittain arkkitehtuuribiennaalin kanssa. Taidebiennaali järjestetään parittomina vuosina, arkkitehtuuribiennaali taas parillisina vuosina.

art-170190_960_720aalto

Taidebiennaali
Taidebiennaali on nykytaiteen näyttely, joka kokoaa yhteen taiteilijoita ja teoksia ympäri maailman. Nähtävillä on myös suomalaisten taiteilijoiden teoksia, ja arkkitehti Alvar Aalto on suunnitellut sinne paviljongin, jossa on Suomen töitä edustettuna arkkitehtuurin tai kuvataiteen saralla. Alunperin biennaalin jälkeen purettavaksi suunniteltu Aalto-palviljonki on nykyään suojelukohde. Suomalaisten taiteilijoiden töitä on nähtävillä myös Pohjoismaisessa paviljongissa. Biennaali kestää kerrallaan aina puolisen vuotta, alkaen toukokuussa ja loppuen marraskuussa. Sen pääpaikkoina toimii itäisessä Venetsiassa oleva Giardinin alue, sekä vanha telakka-alue Arsenale. Lisäksi kaupungin museoissa järjestetään taidebiennaalin aikana paljon näyttelyitä. Mikäli olet taiteen ystävä, Venetsian taidebiennaali tarjoaa paljon nähtävää.

biennale auto-138918_960_720

Arkkitehtuuribiennaali
Arkkitehtuuri on ollu osa Venetsian biennaalia vuodesta 1968 alkaen. Vuonna 1980 järjestettiin ensimmäinen arkkitehtuuribiennaali. Tämän jälkeen kuvataidebiennaali ja arkkitehtuuribiennaali on järjestetty vuorovuosin. Suomi on osallistunut arkkitehtuuribiennaaliin vuodesta 1990 lähtien. Arkkitehtuuribiennaali kokoaa yhteen kansainvälisiä suunnittelijoita, ja esittelee arkkitehtuurin kehityssuuntia. Se järjestetään Giardinin ja Arsenalen alueilla, joissa on nähtävillä eri suunnittelijoiden installaatioita, jotka liittyvät kulloiseenkin teemaan joka biennaalilla on. Biennaalin aikana järjestetään myös opiskelijoille ja lapsille erilaisia workshoppeja ja opastettuja kierroksia arkkitehtuurin maailmaan. Myös arkkitehtuuribiennaali on avoinna suurimman osan vuotta, toukokuusta marraskuuhun.

15350321348_3b236cfd09_o 274599419_1280x1024


Kommentit

Biennaali — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>