Ottaen huomioon Venetsian historian, ei liene yllättävää, että suurin osa venetsialaisista merkkihenkilöistä on taidemaalaireita ja säveltäjiä. Mutta Venetsia on myös muidenkin tunnettujen henkilöiden syntypaikka, ja siellä on lisäksi asunut monia kuuluisuuksia historiasta nykyaikaan. Esimerkiksi kirjailija Donna Leon on asunut useita vuosia Venetsiassa, johon hän on myös sijoittanut kirjojensa tapahtumat.

Tintoretto, taidemaalari (29.9.1518 – 31.5.1594)

Eräs tunnettu venetsialainen taidemaalari on Tintoretto, oikealta nimeltään Jacopo Comin. Hänen isänsä värjäsi kankaita, ja tästä hän sai nimensä Tintoretto (”pieni värjääjä” tai ”värjääjän poika”). Hänestä on myös käytetty sukunimeä Robusti. Hänen oikean nimensä löysi Madridilaisen museon kuraattori Miguel Faromir vasta vuonna 2007.

Tintoretto oli 21-lapsisen perheen vanhin. Alettuaan maalailla värjäämön seiniä, hänen isänsä huomasi hänen lahjansa, ja vei hänet tunnetun taidemaalari Titianin (Tizian) ateljeeheen opiskelemaan taidemaalariksi. Titian oli aikoinaan ollut venetsialaisen taidemaalarisuvun tunnetuimman taiteilijan, Giovanni Bellinin oppilas. Titian lähetti Tintoretton kuitenkin jo kymmenen päivän jälkeen kotiin, sanotaan että hän olisi ollut kateellinen vain 15-vuotiaalle Tintorettolle hänen lahjoistaan. Koska Titian ei suostunut ottamaan Tintorettoa oppilaakseen, tämä harjoitteli itse tekemillään vahamalleilla, maalaten niitä erilaisissa valaistusolosuhteissa. Tintoretton sanotaan olevan italialaisen renesanssitaiteen viimeinen merkittävä taidemaalari.

Tintoretton töitä on esillä useissa eri museoissa Venetsiassa, esimerkiksi Gallerie dell’Accademiassa.

Giacomo Casanova, seikkailija ja kirjailija (2.4.1725 – 4.6.1798)

Casanova tunnetaan ympäri maailman naisseikkailuistaan, ja casanova onkin synonyymi kovalle naistenmiehelle. Casanova oli kuitenkin monilahjakkuus, joka ehti toimia upseerina, viulistina, diplomaattina ja vakoojana elämänsä aikana. Hän oli myös kirjailija, mutta hän käytti teoksissaan usein nimeä Jacques Casanova de Seingalt. 9-vuotiaana Casanova lähetettiin Padovaan opiskelemaan. Hän palasi Venetsiaan 1739, ja aloitti uransa apottina. Hänen kirkollinen uransa jäi lyhyeksi ja skandaalien värittämäksi. Seuraavaksi hän toimi armeijan leivissä, ja kyllästyttyään hän armeijaan hän työskenteli viulistina San Samuelin teatterissa. Hän sekaantui jälleen uusiin skandaaleihin, ja lähti Venetsiasta vuonna 1748. Hän palasi Venetsiaan vuonna 1753, jossa hän jälleen skandaaleja aiheutettuaan tuomittiin viideksi vuodeksi tuomittiin vankeuteen. Casanovan onnistui kuitenkin paeta vankilasta vuonna 1756, ja hän pakeni Venetsiasta Pariisiin. Hän onnistui tutustumaan vaikutusvaltaisiin ihmisiin ja pääsi seurapiireihin, sekä keräsi mukavasti omaisuutta itselleen. Hän perusti oman silkkitehtaan vuonna 1759, mutta hänen varallisuutensa kului loppuun naisseikkailujen takia. Hän muutti Euroopan eri kaupunkeihin, joista monista hänet karkoitettiin skandaalien takia. Vuonna 1774 hän sai luvan palata Venetsiaan, mutta sai jälleen karkotuspäätöksen vuonna 1783 kirjoitettuaan satiirin Venetsian ylimystöstä. Hän kuoli vuonna 1798 Duxissa Böömissä, toimittuaan vuodesta 1785 alkaen kreivi von Waldsteinin kirjastonhoitaja.

Marco Polo, tutkimusmatkailija (1254 – 8.1.1324)

Kenties kuuluisin venetsialainen lienee tutkimusmatkailija Marco Polo. Venetsiaa pidetään yleisesti Marco Polon kotipaikkana, vaikka sen todenperäisyydestä on kiistelty.

Marcon isä Niccolò ja setä Maffeo olivat merenkävijöitä, jotka matkustivat idän maille Konstantinopoliin ja Aasiaan, jossa he tapasivat Kublai Kanin, ja toimivat hänen viestinviejänänään. Kuultuaan Paavin kuolemasta, he palasivat Venetsiaan 1269. Tällöin he näkivät nuoren Marcon ensimmäistä kertaa. Pojan äiti oli aikaisemmmin kuollut, ja hänen tätinsä ja setänsä kasvattivat hänet. Vuonna 1271 nuori Marco lähti isänsä ja setänsä mukaan matkalle silkkitietä pitkin takaisin Kublai Kanin luo. Matka oli pitkä ja vaarallinen, mutta nuori Marco kuvasi tarkasti sen vaiheet, sekä erilaiset tavarat, joilla käytiin kauppaa. Päästyään Kublai Kanin luo heidät otettiin avosylin vastaan. Väitetään, että Marco Polosta olisi tullut kaanin luottohenkilö. Ainakin he olivat ensimmäiset eurooppalaiset, jotka kävivät Sumatralla, Borneolla ja Jaavalla.

Kun seurue olisi jo halunnut palata kotiin, ei kaani ollut mieltynyt ajatukseen. Mahdollisuus kotimatkaan saapui, kun prinsessa Cocacinin oli tarkoitus matkustaa Persiaan vaimoksi. Polot tarjoutuivat saattamaan prinsessan perille. Kublai Kan vannotti heitä palaamaan, mutta päästyään Persiaan, he kuulivat kaanin kuolleen. Polot palasivat takaisin Kiinaan, ja vasta sen jälkeen Venetsiaan, vuonna 1295. Venetsialla ja kilpailevalla kauppamahdilla Genovalla alkoi sota, jossa Marco Polo jäi vangiksi. Vankeudessa hän saneli muistelmansa, ja näin hänen tarinansa tulivat tunnetuiksi. Kuitenkin hänen käynnistään Kiinassa kiistellään, koska siitä ei ole löydetty muita mainintoja. Marco Polo kuoli rikkaana miehenä sairauteen Venetsiassa vuonna 1324.

Antonio Vivaldi, säveltäjä (4.3.1678 – 28.7.1741)

Antonio Vivaldi oli säveltäjä ja opettaja. Syntyessään vuonna 1678 kätilö kastoi hänet, joko hänen huonon terveydentilansa, tai kaupunkia järisyttäneen maanjäristyksen takia. Kirkollisen kasteen Vivaldi sai vasta myöhemmin. Hän toimi aluksi pappina, mutta terveydentilansa takia hän lopetti jo kahden vuoden jälkeen. Kuvailtujen oireiden mukaan on arveltu hänen sairastaneen astmaa.

Todennäköisesti Vivaldia soittamaan opetti hänen isänsä Giovanni Battista Vivaldi, joka oli yksi muusikoiden järjestö Sovvegno dei musicisti di Santa Cecilian perustajista.

Lyhyen pappisuransa jälkeen Vivaldi sai paikan viulunsoiton opettajana Ospedale della Pietà-nimisessä orpokodissa. Hän myös sävelsi suurimman osan teoksistaan siellä. Hänen työnsä tulivat tunnetuiksi ympäri Euroopan, ja hänen työsopimukseensa lisättiin sopimus matkoista muihin Euroopan kaupunkihin. Uransa huipulla ollessaan Euroopan ylimystö tuki Vivaldia taloudellisesti. Matkusteltuaan ympäri Eurooppaa, hän saapui vuonna 1740 Wieniin, tarkoituksenaan tavata hänen suuri ihailijansa keisari Kaarle VI. Keisari kuitenkin kuoli pian, ja Vivaldi jäi ilman taloudellista tukea. Vain vuosi tämän jälkeen Vivaldi kuoli.

Vivaldin tunnetuin teos on Neljä vuodenaikaa.


Kommentit

Merkkihenkilöt — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>