Murano on yksi Venetsian laguunin saarista, ja erityisesti tunnettu lasistaan. Venetsiassa lasia on valmistettu 900-luvulta lähtien, mutta Doge määräsi lasitehtaat sijoitettavaksi Muranon saarelle, koska ne olivat paloturvallisuusriski Venetsian rakennuksille, jotka olivat tähä aikaan rakennettu pääosin puusta.

cimg0062Aikoinaan muranolaisesta lasista hyvin erityistä teki se seikka, että vain Muranossa osattiin valmistaa peililasia. Lasintekijät varjelivat tarkasti ammattisalaisuuksiaan. Lasintekijöitä arvostettiin todella paljon: heillä oli oikeus kantaa miekkaa, sekä heidän tyttärensä saivat mennä naimisiin Venetsian jalosukuisten kanssa. Toisaalta taas lasintekijöitä kiellettiin lähtemästä Venetsian tasavallasta rangaistuksen uhalla.

Muranon saarella valmistetaan tänäkin päivänä lasia. Joissain ateljeissa lasintekijät esittelevät turisteille lasinpuhallusta. Saarella löytyy gallerioita ja kauppoja, joista kotiinviemisiksi voi ostaa kaikenlaisia lasiesineitä. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana ja vertailla hintoja eri kaupoissa, koska esineiden välillä saattaa olla suuriakin hintaeroja. Hintavertailua kannattaa myös tehdä Venetsian ja Muranon kauppojen välillä. Aidon muranolaisen lasin tunnistaa sen tavaramerkistä, joka takaa lasin olevan muranolaista alkuperää. Saarella on myös muutama lasimuseo: virallinen lasimuseo Museo Vetrario, sekä lasia valmistavan yrityksen yksityisomisteinen museo Barovier & Toso, joissa voi tutustua lasintekemisen historiaan, ja harjaannuttaa silmäänsä tunnistamaan aidon perinteisen muranolaisen lasin.

glass-blower-385490_960_720

Saarelta löytyy myös vanhoja kauniita rakennuksia ja palatseja, sekä kirkkoja, kuten Chiesa di San Pietro Martire, ja Basilica dei Santi Maria e Donato, joka on yksi venetsian laguunin vanhimmista kirkoista.


Kommentit

Murano — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>