vefood

Italialainen keittiö maailmankuulu ja tunnettu herkuistaan. Venetsialainen keittiö taas on sekoitus

erilaisia ruokakulttuureja sen historiansa tähden. Se on muusta italialialaisesta ruokakulttuurista poiketen yksinkertaisempi, koska alue oli ennen hyvin köyhä, ja ruoanvalmistustavat ovat peräisin tältä ajalta. Merellisenä kaupunkina siellä syödään tietysti paljon kalaa ja muita mereneläviä.

Veneton maakunnassa, jonka pääkaupunki Venetsia on, viljellään myös riisiä. Siksi venetsialaisessa ruokakulttuurissa esiintyy usein risotto. Risotto tehdään myös usein pehmeämmäksi, kuin muualla Italiassa. Riisin lisäksi Venetsiassa syödään paljon polentaa. Mantereelta saadaan riisin lisäksi riistaa ja kasviksia, jotka usein kruunaavat ruoka-annoksspaghettien. Kala ja merenelävät yleensä grillataan tai paistetaan kevyesti tai keitetään, mutta ylpeys merellisissä ruoissa on se, että pääraaka-aine on tuoretta, samana päivänä pyydettyä. Yksi venetsialainen erikoisuus on lisätä mustekalan mustetta risottoon. Arabian ja Bysantin vaikutus tuovat oman lisänsä venetsialaiseen ruokaan, ja Veneton alueen ruokakulttuurissa mausteita käytetäänkin melko paljon. Venetsia oli aikoinaan arabialaisten maustekauppiaiden läpikulkupaikka, ja maustekauppa teki kaupungista rikkaan.

gelato, jäätelöTavallaan myös jäätelö on venetsialaista alkuperää. Löytöretkeilijä Marco Polo toi antiikinaikaisessa Kreikassa nautitun, lumesta ja mehusta valmistetun jääjuoman reseptin mukanaan Venetsiaan. Italiassa siihen keksittiin lisätä maitoa ja kermaa, ja näin jäätelö sai alkunsa. Venetsiassa onkin paljon jäätelökioskeja eli gelaterioita, ja niissä onkin tarjolla makuja laidasta laitaan. Perinteisten mansikka-, suklaa-, jne. jäätelöiden lisäksi voi löytää esimerkiksi basilikalla tai shampanjalla maustettua jäätelöä. Muita Venetsiassa syötäviä jälkiruokia ovat keksit ja pikkuleivät, sekä tiramisu. Tiramisun väitetään olevan Venetsiassa keksitty, vaikkakin väitteitä sen syntypaikasta onkin useita.
Venetsiassa kuten muuallakin Italiassa viini on osa ateriaa. Venetsiassa on melko yleistä nauttia pienen, ombra-nimellä kutsuttavan viinilasillisen äärellä pieniä leipiä. Ombra-lasillinen maksaa euron tai parin verran, ja viini on paikallista. Useista kaupoista paikallista viiniä voi ostaa suoraan omaan pulloonsa muutaman euron litrahintaan. Veneton alueella tuotetaan niin valko- kuin punaviiniäkin, sekä kuohuvaa proseccoa. Mikäli mieli tekee venetsialaista viiniä, mutta matkustaminen on mahdotonta, löytyy Alkosta laaja valikoima Veneton alueen viinejä.

 


Kommentit

Ruoka ja juoma — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>