ponte-dell-arsenale-883961_960_720Venetsia oli aikoinaan yksi suurimmista merimahdeista. Paitsi että se oli tärkeä kauppasatama sijaintinsa takia idän ja lännen välillä, siellä myös rakennettiin laivoja. 1100-luvulla rakennettu Castellon kaupunginosassa sijaitseva Arsenalen telakka-alue on nykyisin yksi kaupungin päänähtävyyksiä.

Arsenalea alettiin rakentaa vuonna 1104. Siitä kasvoi seuraavien vuosisatojen aikana suuri telakka-alue ja ammusvarasto, joka työllisti jopa 16 000 työntekijää, ja oli kooltaan jopa 45 hehtaaria.

Arsenale_Di_Venezia_Crane

Aikaisemmin alueella rakentamisen lisäksi lähinnä huollettiin laivoja, mutta vuonna 1320 valmistunut Arsenale Nuovo mahdollisti tehokkaan laivatuotannon. Puumateriaali laivoihin saatiin Veneton maakunnan metsistä Montellosta. Arsenalen alueella valmistettiin eri yksiköissä erilaisia tuotteita, kuten köysiä, takiloita ja ammuksia. Näin mahdollistettiin laivojen sarjatuotanto, jolla niitä voitiin valmistaa jopa yksi päivässä.

Koska kaupunki toimi porttina idän ja lännen kaupankäynnin välillä, se pystyi omalla laivastollaan tuottamaan kontrolloimaan kaupankäyntiä, joka taas teki kaupungista vauraan. Laivojen sarjatuotanto oli tehokkainta koko maailmassa, ja aloitti teollisen vallankumouksen. Laivoja koottiin ”kokoonpanolinjalla” kuljettaen niitä kanaaleja pitkin. Vasta Henry Ford otti käyttöönsä saman kokoonpanomenetelmän autojen valmistuksessa.

cannon

Arsenalen alueella myös valmistettiin ja kehiteltiin ammuksia sekä tuliaseita, ja alueella voitiin myös varustaa kauppa-alusten lisäksi sotalaivoja. Venetsialaiset sotivat toisella puolen niemimaata sijaitsevan Genovan kanssa kauppaherruudesta. Yhteenotossa käytettiin Arsenalen alueella kehiteltyjä aseita. Vuonna 1593 italialainen matemaattikko ja fyysikko Galileo Galilei saapui Arsenaleen konsultiksi. ARSENAALIKUVAHän neuvoi useissa laivanrakennuksen ja navigoinnin ongelmissa, sekä ballistiikan ongelmissa, joita laivan- ja aseenrakentajat kohtasivat työssään. Hän myös kehitti alueen tuotantoa sekä logistiikkaa. Hän sai Venetsian senaatilta patentin pumppukeksintöönsä, sekä esitteli heille myöhemmin tehokkaan kaukoputken, josta oli hyötyä merenkulussa.

Venetsia menetti myöhemmin asemansa merenkäynnin valtiaana, kun Vasco da Gama löysi meritien Intiaan 1400-luvulla. Kaupungilla kuitenkin riitti mahtia merenkäynnissä, ja Arsenalen telakka-alue oli käytössä vuoteen 1797 asti, jolloin sen toiminta loppui Napoleonin valloitettua Venetsian.

arsenale biennale

Nykyään Arsenalen alue toimii Venetsian biennaalin yhtenä järjestyspaikkana, ja se on historiallisen veneiden ja laivojen entisöinnin keskus.


Kommentit

Arsenale — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>