Venetsiassa bussien valtateitä ovat kanavat. Vesibussit eli vaporettot palvelevat niin turisteja kuin työmatkalaisiakin. Vaporettojen kuljetuskapasiteetti on noin 200 henkilöä, joskin esimerkiksi lähisaarille liikennöivissä vaporettoissa on parhaimmillaan tilaa jopa 600-1200 henkilölle. Vaporettoihin on hyvä pääsy ja helppo pääsy myös pyörätuolilla sekä lastenrattaiden kanssa.

Venetsiassa liikennöi kaksi vesibussiyhtiötä: ACTV ja Alilaguna. Molemmat liikennöivät kaupungissa ja lähisaarille, mutta vain Alilaguna kulkee Marco Polon lentokentältä Venetsiaan. Vaporettolla on siis kätevä matkustaa lentokentältä Venetsiaan. Myös turistilinjat ovat loistava tapa nähdä nähtävyyksiä. Esimerkiksi ACTV:n linjat 7 ja 8 ovat kausilinjoja, jotka toimivat vain suurimman matkailusesongin aikaan. Myös erityislinjat 10 ja 18 ovat tällaisia sesonkilinjoja. Läpi vuoden kulkeva linja 1 on turistien suosiossa, koska se kulkee läpi Canal Granden, ja onkin hyvä tapa nähdä kaupunkia. ACTV:llä on myös öisin kulkevia vaporetto-vuoroja.

Alilagunalla taas on 4 linjaa: sininen (Linea Blu), oranssi (Linea Arancio), punainen (Linea Rossa) ja vihreä (Linea Verde). Näistä vihreällä linjalla pääsee matkustamaan lähisaarille Muranoon, Torcelloon ja Buranoon. Oranssilla ja sinisellä linjalla on pysähdyksiä Venetsiassa, punainen linja taas liikennöi Marco Polon lentokentältä San Marcon kautta Muranoon. Yhtiön englanninkieliset internet-sivut ovat todella selkeät, ja aikataulut ovat nähtävillä myös siellä.

Molempien yhtiöiden linjoille voi ostaa lippuja niiden laitureiden yhteydessä olevista lippuautomaateista, tai palvelutiskeiltä. Mikäli laiturilla ei ole mitään myyntipistettä, lipun voi ostaa myös konduktööriltä heti astuessasi laivaan. Tämä kannattaa tehdä välittömästi, jotta välttyy sakoilta. Jos olet hankkinut lipun jo aikaisemmin, tulee se aktivoida kortinlukijassa, joita löytyy bussilaitureilta.

vaporetto

Vesibussien lippujen hinnat ovat melko korkeat: 7€ yhteen suuntaan. Lyhyiden matkojen liikkuminen vesibussilla ei ole järkevää, koska kävellen pääsee nopeasti paikasta toiseen. Jos käveleminen tuottaa kuitenkin ongelmia, yksi keino säästää rahaa on hankkia päivälippuja joilla pääsee matkustamaan 1-7 päivää. Myös Venetsian citypassi, Venezia Unica, on keino säästää matkustuskustannuksissa, ja sillä saa myös muita etuja. Joillekin tietyille erikoisreiteille on kuitenkin ostettava oma lippunsa, vaikka citypassi tai päivälippu olisikin hankittuna.


Kommentit

Vesibussi eli vaporetto — 1 kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>