Basilica-di-Santa-Maria-della-Salute

Santa Maria della Salute tunnetaan myös yksinkertaisemmin nimityksellä ”La Salute”. Vuonna 1630 Venetsiaa koetteli kova ruttoaalto. Koska vanhojen pyhimyksien palvomisesta ja rukoilusta ei ollut apua ruton loppumiseen, Venetsian senaatti päätti, että uusi kirkko on rakennettava. Vaikean maaston takia kirkon rakentaminen kesti 57 vuotta, ja Santa Maria della Salute valmistui vuonna 1687. Santa Maria della Saluten suunnitellut arkkitehti Baldassar Longhena ehti juuri nähdä suunnittelemansa kirkon valmistumisen: hän kuoli vuosi sen jälkeen.

Le_Court_Altare_S._Maria_della_SaluteSanta Maria della Salute on Neitsyt Marialle omistettu kirkko. Neitsyt Mariaa pidetään yhtenä Venetsian suojelupyhimyksenä. Santa Maria della Saluten arkkitehtuurissa ja koristelussa onkin paljon Neitsyt Mariaan liittyvää symboliikkaa: kirkon suuri kupoli kuvaa Neitsyt Marian kruunua, ja sisätilat hänen kohtuaan. Kirkko on kahdeksankulmainen, joka kuvaa Neitsyn Maria symbolia, tähteä. Kirkosta löytyy myös paljon taideteoksia ja veistoksia kuvaamassa Neitsyt Mariaa, tai hänen elämäänsä. Kirkko on saanut myös paljon bysanttilaisia vaikutteita. Kirkko on myös inspiroinut useita taiteilijoita, kirjailijoita ja runoilijoita.

Santa Maria della Salute

Kirkon rakentamisesta alkaen senaatti päätti, että se vierailee kirkossa joka vuosi. Siksi nykyaikanakin, aina marraskuun 21. päviä järjestetään Festa della Madonna della Salute-niminen juhla, jossa järjestetään paraati San Marcosta Santa Maria della Saluteen, ja osoitetaan kiitollisuutta Neitsyt Mariaa kohtaan, koska Venetsia selvisi ruttoepidemiasta. Tapahtuma on suosittu, ja sitä varten rakennetaan joka vuosi ponttoonisilta Canal Granden ylitystä varten.

venice

Kirkkoon ei ole sisäänpääsymaksua, ja siellä vierailee vähemmä turisteja, kuin Pyhän Markuksen kirkossa. Sakastissa käymisestä peritään pieni sisäänpääsymaksu. Kirkko on avoinna 9-12, ja 15-17.


Kommentit

Santa Maria della Salute — 1 kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>