Venetsia on haastava kohde liikuntarajoitteisille matkustajille. Kadut ovat kapeita ja ahtaita, ja kaupungin saaria yhdistävät sillat sisältävät useimmiten portaita. Matka on toki mahdollinen, kun ottaa selvää asioista etukäteen, ja suunnittelee kulkemisensa. Nykyaika on tehnyt tehtävänsä, ja Venetsiassa aukenee liikuntarajoitteisillekin matkustajille helpompi pääsy useampiin paikkoihin. Accessible Venice on projekti, jonka tarkoitus on tehdä Venetsian matka mahdolliseksi liikuntarajoitteisille.

Suuri apu on Venetsian julkisesta liikenteestä, koska vaporetto-vesibussilla matkustaminen on mahdollista pyörätuolissa istuvalle. Laiturilta pääsee pyörätuolilla laivaan, ja apua saa tarvittaessa henkilökunnalta. Pyörätuolimatkustajille on turvallisuussyistä osoitettu oma tilansa laivassa. Useimmiten matkustaminen on pyörätuolimatkustajille ilmaista, tai hinnat on alennettuja. Myös Venezia Unica-passin hankkiminen on kannattavaa. Mikäli aina julkisella matkustaminen ei onnistu syystä tai toisesta, on Venetsian kaupungin Accessible Venice-projektissa mukana Sanitrans-yhtiö, joka tarjoaa erityiskuljetuksia liikuntarajoitteisille ihmisille ympäri kaupunkia, ympäri vuorokauden. Sanitrans huolehtii turistikyydityksien lisäksi myös ambulanssikyydityksistä.

Hotellia valitessa kannattaa ottaa selvää, onko siellä liikuntarajoitteisille sopivia huoneita, löytyykö hotellista hissiä, ja mahtuuko hissiin pyörätuolilla. Välttämättä kaikissa hotelleissa ei aina löydy hissejä, tai ne eivät ole riittävän suuria. Osoitteessa www.a-hotel.com löytyy hotelleja, joissa koko majoitusyksikkö sopii pyörätuolilla liikkuvalle. Tarkempaa lisätietoa saa ottamalla yhteyttä suoraan hotelliin. Sijaintia miettiessä kannattaa huomioida, onko lähettyvillä vaporettopysäkkiä.

Kulkemismahdollisuuksia kaupungissa ollaan parannettu. Silloille on tehty aina mahdollisuuksien salliessa ramppeja ja luiskia, sekä kanavien yli joitain tasaisia siltoja, joita pitkin on helppo kulkea pyörätuoleilla, samoin kuin joidenkin siltojen portaista ollaan tehty niin matalia, että niiden ylittäminen pitäisi olla pyörätuolilla mahdollista. Näkövammaisten turvallisuutta ollaan taas parannettu lisäämällä kanaviin äkillisesti pysähtyville kujille tuntoaistittavia tiepäällysteitä, jotta riski veteen tippumiseen olisi pienempi.

Accessible Venice-projektista löytyy lisää tietoa (englanniksi) Venetsian kaupungin sivuilta. Sieltä voi ladata ilmaiseksi kartan, johon on kerätty liikuntarajoitteisille hyödyllistä tietoa auttamaan liikkumista kaupungissa. Sivuilta löytyy myös yhteystiedot Sanitransin lisäksi muille kyydityksiä tarjoaville yhtiöille, sekä tietoa mistä voi tarvittaessa esimerkiksi vuokrata pyörätuolin. Kaikenkaikkiaan suuret parannustyöt ja eri viranomaisten keskeinen yhteistyö ovat tehneet Venetsiasta mahdollisen, ja miellyttävän matkakohteen liikuntarajoitteisille.


Kommentit

Pyörätuolilla — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>