st-marks-square

Pyhän Markuksen kirkko ja sen aukio ovat kenties Venetsian tunnetuin nähtävyys. Pyhän Markuksen aukio eli Piazza San Marco on Venetsian kaupungin ainoa ”piazza”, kun taas muita toreja ja aukioita Venetsiassa nimitetään campeiksi. Pyhän Markuksen aukio on kuin Venetsian olohuone, ja sen ympärillä sijaitsee paljon (turisteille suunnattuja) kauppoja ja ravintoloita, sekä muita nähtävyyksiä, kuten Dogen palatsi ja Huokausten silta.

Basilica di San Marco, eli Pyhän Markuksen kirkko on rakennettu 830-luvulla, mutta se tuhoutui tulipalossa. Kirkko rakennettiin uusiksi nykyiseen muotoonsa vuonna 1094. Nimensä mukaisesti se on omistettu evankelista Markukselle, joka on venetsialaisten suojelupyhimys. Markuksen kerrotaan joutuneen merihätään Venetsiassa, ja saaneen näyn Jumalalta: ”täällä jonain päivänä on sinun sielusi lepäävä”. Venetsialaiset varastivat Markuksen ruumiin vuonna 828 Aleksandriasta, ja toivat pyhäinjäännökset Venetsiaan, jossa ne lepäävät Pyhän Markuksen kirkossa.

Kuten monessa muussakin asiassa Venetsiassa, myös kirkossa näkyy itämaiset vivahteet. Sen esikuvana on toiminut Konstantinopolissa sijainnut Pyhien apostolien kirkko. Pyhän Markuksen kirkko on koristeltu mosaiikein, veistoksin ja jalokivin. Myös kirkon kellotorni on rakennettu bysanttilaista tyyliä mukaillen.

Kirkko on upea nähtävyys ja kokemus kelle tahansa, joka on taiteen tai arkkitehtuurin ystävä. Koska se on suosituimpia nähtävyyksiä Venetsiassa, on syytä varautua pahimpina matkailusesonkiaikoina joutua odottamaan sisäänpääsyä kirkkoon pitkiäkin aikoja. Liput kannattaakin hankkia hyvissä ajoin, ja olla paikalla jonottamassa aikaisin aamusta. Kirkko on yleensä avoinna klo 10-17, paitsi sunnuntaisin 14-17.


Kommentit

Pyhän Markuksen kirkko ja aukio — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>